ιστιοπλοϊα ανοιχτησ θαλασσησ

Το τμήμα Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης απευθύνεται σε όσους αγαπάνε την θάλασσα και επιθυμούν να εκπαιδευτούν αλλά και να αγωνιστούν σε ιστιοπλοϊκά σκάφη ανοιχτής θαλάσσης.

Ιστιοπλοΐα Ανοιχτής Θαλάσσης

Ο σύλλογός μας λειτούργησε για πρώτη φορά Σχολή ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας για τα μέλη του τον Σεπτέμβριο του 1986 με πρώτο εκπαιδευτή τον κ. Νίκο Παναγέα τον οποίο ακολούθησαν οι εκπαιδευτές Παναγιώτης Νοικοκύρης, Μιχάλης Λίτσας και ο μέχρι σήμερα Γιώργος Δρακόπουλος. Από τότε μέχρι και σήμερα ο σύλλογός μας οργανώνει τρεις δίμηνες σειρές κάθε χρόνο από τις οποίες έχουν αποφοιτήσει πάνω από 1400 ιστιοπλόοι.

Επίσης λειτουργεί τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και αγωνιστικά ενώ συμμετέχει σε αγώνες, σε ιστιοπλοϊκές δράσεις και διοργανώσεις για να έχουν οι απόφοιτοι μαθητές μας ευκαιρίες για μίλια και νέες εμπειρίες.

Κάθε χρόνο ο σύλλογός μας διοργανώνει 5 διασυλλογικούς αγώνες με κορυφαίο το Ιστιοπλοϊκό 3ήμερο εις μνήμη “Γεωργίου Ανδρέα  Καρέλια” που γίνεται πάντοτε το Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Η σχολή («αρχαρίων») απευθύνετε σε ενηλίκους που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ιστιοπλοΐα. Διαρκεί περίπου 7 εβδομάδες και περιλαμβάνει 6 θεωρητικά και 7 πρακτικά μαθήματα. Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται Δευτέρα ή μια φορά την εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του Ομίλου ή διαδικτυακά  και τα πρακτικά σε ημέρα επιλογής του μαθητή επίσης μια φορά την εβδομάδα με ένα από τα εκπαιδευτικά σκάφη μας σε γκρούπ με max 7 μαθητές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτές, η σχολή διαρκεί λιγότερο, με προπονήσεις και Σάββατο και Κυριακή.

Οι μαθητές παίρνουν μία πρώτη εξοικείωση με την ιστιοπλοΐα και τις αρχές της, γνωρίζουν τα σκάφη ανοιχτής θάλασσας, τις αρχές χειρισμού και αγκυροβολίας εντός και εκτός λιμανιών, τη χρήση των πανιών, ναυτιλία, βασικές γνώσεις μετεωρολογίας, βασικές γνώσεις μηχανικής, ώστε να μπορούν, αποκτώντας και την κατάλληλη εμπειρία, να «κουμαντάρουν» ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος ανοιχτής θάλασσας.

Το δίπλωμα που παίρνουν όσοι παρακολουθήσουν με επιτυχία τη σειρά μαθημάτων / προπονήσεων δίνει το δικαίωμα πλόων και κυβέρνησης ιστιοφόρων ανοιχτής θάλασσας, καθώς και ενοικίασης, σε περίπτωση που κάποιος το επιθυμεί. Οι ομάδες προπονούμενων/εκπαιδευόμενων σε κάθε σκάφος αποτελούνται συνήθως από 7-8 άτομα (και από τον προπονητή/εκπαιδευτή). Στα θεωρητικά μαθήματα μπορεί να συνενώνονται περισσότερες από μία ομάδες. Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται στην ειδική αίθουσα εκπαίδευσης του ΑΙΟΛΟΥ στον προλιμένα Καλαμάτας. Η βάση των σκαφών ανοιχτής θάλασσας είναι στη Μαρίνα Καλαμάτας.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει:

 • Γνωριμία με το σκάφος. Ονοματολογία. Ναυτικοί κόμποι
 • Λειτουργία & ρύθμιση πανιών. Αλλαγές πλεύσεων με τα πανιά
 • Αεροδυναμική. Υδροδυναμική
 • Ναυτικοί χάρτες. GPS
 • Διεθνής Κανονισμός Αποφυγής Συγκρούσεων
 • Πλοήγηση. Ναυτιλία – σχεδιασμός πλεύσης.
 • Ελιγμοί του σκάφους στο λιμάνι.
 • Βασικές γνώσης της μηχανής πρόωσης του σκάφους
 • Χρήση εξοπλισμού ασφάλειας. Τηλεπικοινωνίες – VHF
 • Αντιμετώπιση καταστάσεων κινδύνου και Πρώτες βοήθειες.
 • Μετεωρολογία

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Email

info@naskaiolos.gr

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

2721085382

Follow Us