ΙΣΤΟΡΙΚΟ σΥΛΛΟΓΟΥ

 Σύντομο ιστορικό του Ν.Α.Σ. Καλαμάτας “ Ο ΑΙΟΛΟΣ “

Στις 6 Ιουνίου 1984 ιδρύεται το σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ο Ναυτικός  Αθλητικός  Σύλλογος  Καλαμάτας “ Ο ΑΙΟΛΟΣ ” με σκοπό τη δημιουργία ναυταθλητικών τμημάτων, τη στελέχωσή τους με αθλητές, τη διάδοση της ναυτικής τέχνης και της ναυτικής ιστορίας του τόπου μας.

Στην αρχή της δραστηριότητάς του ο σύλλογος ασχολείται με τα αθλήματα της ιστιοπλοΐας τριγώνου για μικρά παιδιά, της υποβρυχίου δραστηριότητας, της ερασιτεχνικής αλιείας καθώς και με την αγωνιστική ταχυπλοΐα.

Στα τέλη του 1985 ο σύλλογος ιδρύει τμήμα ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης με αντίστοιχη σχολή εκπαίδευσης ιστιοπλόων Ανοικτής Θαλάσσης.

Από την πρώτη κιόλας χρονιά συμμετοχής του συλλόγου μας σε επίσημα πρωταθλήματα έρχεται και το πρώτο μετάλλιο (1986) (3ο στη γενική κατηγορία OPTIMIST στο περιφερειακό πρωτάθλημα που έγινε στην Πάτρα).

Από τότε και μέχρι σήμερα ο σύλλογός μας είναι συνεχώς στο προσκήνιο των διακρίσεων και των μεταλλίων στην περιφέρεια Νοτιοδυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων.

 Έχει στελεχώσει με αθλητές του τις εθνικές ομάδες OPTIMIST & LASER και έχει κατακτήσει με τους αθλητές του διακρίσεις τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στις σχολές του συλλόγου μας έχουν εκπαιδευτεί πλήθος μικρών ναυταθλητών στις κατηγορίες OPTIMIST,  LASER και EUROPA.

Από το σύλλογό μας έχουν διοργανωθεί μέχρι σήμερα πανελλήνια πρωταθλήματα διαφόρων κατηγοριών όπως 420, 470, OPTIMIST, LASER και ανοικτής θαλάσσης στην  αγωνιστική κατηγορία IMS – ORCi.

Το τμήμα ταχυπλοΐας δραστηριοποιήθηκε  στο σύλλογό μας από το 1984 και μέσα σε 4 χρόνια δραστηριότητας διοργάνωσε 2 πανελλήνια πρωταθλήματα στην πόλη μας και το 1986 κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Το τμήμα της ερασιτεχνικής αλιείας και της υποβρυχίου δραστηριότητος έχει διοργανώσει αγώνες ερασιτεχνικής αλιείας με καθετή καθώς επίσης 4 Πανελλήνια πρωταθλήματα υποβρυχίου ψαρέματος και έχει αναδείξει το 1992 τον 2ο Πανελληνιονίκη.

Από τις σχολές Ανοικτής Θαλάσσης του συλλόγου μας έχουν αποφοιτήσει μέχρι σήμερα πάνω από 1000 ναυταθλητές από τους οποίους προήλθε και το σύνολο του στόλου των σκαφών που δραστηριοποιούνται αγωνιστικώς σήμερα στο Μεσσηνιακό Κόλπο.

Στον αγωνιστικό τομέα ο σύλλογός μας έχει διοργανώσει το 2007 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σκαφών κατηγορίας IMS, έχει συνδιοργανώσει το ράλι ΙΟΝΙΟΥ (1997) και διοργανώνει την Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Νοτίου Ελλάδος από το 1999 έως σήμερα.

Το σκάφος του συλλόγου μας BLUE LINE II έχει αναδειχθεί Πανελληνιονίκης στην κατηγορία IMS το 2007, ORCi b το 2017 και 2019 καθώς και ORCi το 2021 ενώ έχει συμμετάσχει 2 φορές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και 1 φορά στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα καταλαμβάνοντας πολύ καλές θέσεις.

Το 2018 κατέλαβε στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ORCi b την 4η θέση στην κατηγορία του και την 2η θέση στην κατηγορία Corinthians.

Το 2019 κατέλαβε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ORCi c την 24η θέση στην κατηγορία του και την 10η θέση στην κατηγορία Corinthians καταλαμβάνοντας την καλύτερη θέση από τις Ελληνικές συμμετοχές της κατηγορίας. Επίσης κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης ORCi b για Τρίτη φορά.

Το 2021 ανεδείχθη Πανελληνιονίκης στο πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης ORCi.

Το 2009 ο σύλλογός μας άρχισε να δραστηριοποιείται στο άθλημα του ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ δημιουργώντας αντίστοιχο τμήμα εκπαίδευσης.

Τον Μάρτιο του 2012 ο σύλλογός μας ιδρύει ιστιοπλοϊκό τμήμα για άτομα με ειδικές ανάγκες ( ΑΜΕΑ ) και με την συνδρομή της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας αποκτά 2 σκάφη της κατηγορίας αυτής. Το τμήμα αυτή την χρονική περίοδο βρίσκεται σε αναστολή δραστηριότητας. 

Σήμερα ο σύλλογός μας διατηρεί σχολή ιστιοπλοΐας μικρών παιδιών, Ανοικτής Θαλάσσης καθώς και σχολή Κανόε-Καγιάκ απασχολώντας  60 αθλητές στις μικρές κατηγορίες 180 στην ανοικτή θάλασσα και έχοντας 328 ενεργά μέλη.

Παράλληλα σε συνεννόηση με την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία από το 2020 θα λειτουργεί και το πρώτο κωπηλατικό τμήμα στην Πελοπόννησο.

Δραστηριοποιείται δε αγωνιστικώς στις ιστιοπλοϊκές κατηγορίες OPTIMIST, LASER 4.7, EUROPΕ καθώς και στην Ανοικτή Θάλασσα οργανώνοντας αγώνες και συμμετέχοντας σε περιφερειακά, πανελλήνια και διεθνή πρωταθλήματα.

Ο σύλλογός μας οργανώνει κάθε χρόνο 4 αγώνες οι οποίοι έχουν αναδειχθεί πλέον σε θεσμούς στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα:

  • 23-25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΓΩΝΑΣ «ΗΡΩΕΣ 1821» OPTIMIST & LASER.
  • Το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος το έπαθλο «ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΔΡ. ΚΑΡΕΛΙΑ».
  • Το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου την Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Νοτίου Ελλάδος.
  • το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου κάθε χρόνου διασυλλογικούς OPTIMIST & LASER «προς τιμήν των χορηγών του».
  • Για το έτος 2023 από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έχει ανατεθεί στον σύλλογό μας η διοργάνωση tου Πανελληνίου πρωταθλήματος για σκάφη OPTIMIST U13

 Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες για να διεκπεραιωθούν, εκτός της εθελοντικής προσφοράς των μελών και των αθλητών του συλλόγου  απαιτούν και έξοδα, μέρος των οποίων καλύπτονται εσωτερικά από τον σύλλογο και μεγάλο μέρος από χορηγίες και δωρεές μελών.

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Email

info@naskaiolos.gr

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

2721085382

Follow Us